Blat kamienny w kuchni - wady i zalety

Bardzo ważnym elementem każdej kuchni jest blat. To na nim przygotowywane są wszystkie posiłki, dlatego musi być on przede wszystkim wytrzymały i odporny na zabrudzenia. Wielu osobom zależy również na tym, aby ich blat wyglądał estetycznie. Taki efekt może zapewnić blat wykonany z kamienia. Kamienne blaty prezentują się estetycznie i okazale. W tym artykule przybliżymy wszystkie zalety i wady rozwiązania, jakim jest kamienny blat kuchenny. 

zakład kamieniarski szczecin

Rodzaje blatów kuchennych z kamienia

Na rynku dostępnych jest powszechnie kilka rodzajów kamienia. Oznacza to, że planując zakupić blat kamienny do kuchni, będzie musieli wybrać spośród szerokiej gamy kamieni. Najpopularniejszym wyborem okazują się być blaty granitowe. Ten materiał sprawdza się bardzo dobrze podczas prac kuchennych ze względu na swoje specjalne właściwości. Jest on bardzo twardy i odporny na temperaturę. Dodatkowo nie musimy się martwić, że zarysujemy go nożem, bo cechuje go wysoka odporność na zarysowania. Blaty z marmuru zachwycają swoim wyglądem, jednak są bardziej odporne na pojawianie zabrudzeń. Z tego powodu dobrze jest taki blat zaimpregnować.

Innym popularnym materiałem, z którego wykonywane są blaty z kamienia jest kwarcyt. Blaty wykonane z kwarcytu cechują się tymi samymi właściwościami co marmurowe, to jednak ich cena sprawia, że są mniej popularne. Na rynku dostępne są blaty kwarcytowe o różnych strukturach i kolorach. Konglomeratowe blaty kamienne powstają w wyniku połączenia kwarcu z żywicą. Powstały w ten sposób materiał jest niezwykle twardy, a dodatkowo można za pomocą pigmentów, nadać mu niesamowitego koloru. Dużo osób wybiera także blaty wykonane z materiałów imitujących prawdziwy kamień. Są one znacznie tańsze i równie estetyczne.

Zalety blatów kuchennych z kamienia

Kuchenne blaty wykonane z kamienia są niezwykle twarde i odporne na wszelakie uszkodzenia. Dzięki temu krojenie i przyrządzanie na nich potraw jest bardzo wygodne. Nawet gdy spadnie na nie coś ciężkiego, to nie powinny, uleć uszkodzeniu. Oprócz tego blaty kamienne są ognioodporne. Oznacza, to, że z powodzeniem mogą być montowane w bliskim pobliżu kuchenek gazowych i pieców elektrycznych. Blaty wykonane z kamienia są odporne na wilgoć i nie sprzyjają mnożeniu się bakterii. Dzięki temu utrzymanie czystości kuchni staje się znacznie łatwiejsze. Szeroki wybór blatów kuchennych wykonanych z kamienia, konglomeratu czy ze spieków znaleźć można na stronie: kamieniarstwo-szczecin.com.pl, gdzie swoje usługi prezentuje firma Kamieniarstwo Janik, mieszcząca się przy ul. Balińskiego 7 w Szczecinie (Tel: 503 866 265). Zakład kamieniarski oprócz wysokiej jakości blatów oferuje także parapety, schody czy obudowy kominkowe.  

Wady blatów kuchennych

Oczywiście blaty wykonane z kamienia mają swoje wady. Przede wszystkim blat z kamienia jest dość ciężki, co wiąże się z koniecznością zakupienia odpowiednio wytrzymałych szafek, na których on spocznie. Oprócz tego kamień trzeba regularnie impregnować, aby nie powstawały na nim zabrudzenia. Przycinanie blatu kamiennego samemu jest niemal niemożliwe, dlatego trzeba go oddać do fachowców, co wiąże się z dodatkowymni kosztami. A jak już mowa o kosztach, to trzeba sobie jasno powiedzieć, że cena takiego blatu może być dość wysoka. Wszystko uzależnione jest od materiału i wymiarów zamawianego blatu.